Skip to content

Algemene vragen

 • +
  Wat is het verschil tussen de Prowood houtsoorten?

  Een van de echte verschillen is het uiterlijk. Elke Prowood houtsoort heeft zijn eigen, unieke uitstraling. Op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid zijn alle Prowood thermische houtsoorten varianten identiek. Los van het uiterlijk zijn er verschillen op het gebied van prijs, beschikbaarheid en levertijd. Dit kan van tijd tot tijd veranderen, en hangt af van bijvoorbeeld de actuele markt.

 • +
  Wat is het verschil tussen de diverse profielen?

  De keuze is reuze! Er zijn twee belangrijke verschillen: het uiterlijk en de functionaliteit. Elk Prowood profiel heeft een eigen uiterlijk. Bekijk onze profielen pagina voor alle kenmerken en weetjes. Het is aan jou waar jij voor wilt gaan. Zorg je voor een verwerking op de juiste manier, dan heeft elk profiel een gelijkwaardige levensduur.

 • +
  Versturen jullie ook samples? 

  Jazeker! Je kunt bij ons samples aanvragen en dit gaat heel eenvoudig. Vul het formulier in en geef aan welke samples je graag wilt ontvangen. Samples krijg je van ons helemaal voor nop, je hoeft alleen de verzendkosten van €4,95 te betalen. Na je aanvraag ontvang je van ons een factuur, wanneer deze betaald is komen de samples vliegensvlug jou kant op.

Prowood producten

 • +
  Wat is thermische modificatie? 

  De behandeling is milieuvriendelijk en maakt het hout geschikt voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Daarnaast wordt het hout door deze behandeling vormvast(er). Hierdoor wordt het een ideaal product om toe te passen op een gevel, gezien het niet meer werkt (geen krimp- of uitzet gevaar). Het zorgt voor verbeterde kwaliteit en maakt het hout bestand tegen alle weersomstandigheden en houtrot.

  Thermisch gemodificeerd hout heeft een langere levensduur. Thermo modificatie tovert de levensduur van houtsoorten om van 5-10 jaar tot 15-25 jaar.

 • +
  Wat maakt de producten van Prowood zo duurzaam?

  Wij kiezen voor houten gevelbekleding van duurzame houtsoorten zoals Vuren, Douglas en Populieren. Met de juiste afwerking en nabehandeling net zo duurzaam als hardhout uit Afrika. Maar dan zonder de ecologische voetafdruk.

  Bij ons kun je jouw gevelbekleding zelf samenstellen. Kies het hout, kies jouw favoriete kleur qua coating en ontdek hoe wij ons hout voorzien van een passende voorbehandeling.

 • +
  Mijn architect heeft een maatwerk gevel getekend. Is dit te realiseren?

  Prowood is gespecialiseerd in maatwerk. Op onze site vind je een grote keuze aan verschillende profielen. De meeste profielen zijn in diverse breedtes te produceren. Zit jouw droomprofiel er niet tussen? Neem dan even contact met ons op.

 • +
  Kan ik de producten van Prowood zelf nog bewerken?

  Ja. Het hout van Prowood laat zich uitstekend zagen, schaven of op een andere manier bewerken. Omdat het hout tot in de kern verduurzaamd is, hoef je zaagvlakken niet opnieuw te behandelen met een verduurzamingsmiddel.

 • +
  Kan ik het hout van Prowood ook op poorten of hekwerken toepassen?

  Ja, mits het onderliggende metalen frame van roestvrij staal is. Niet-roestvrij staal kan ook, mits dit gepoedercoat is en de gaten in het frame vóór het poedercoaten zijn geboord.

 • +
  Kan ik het hout ook op natuurlijke wijze laten vergrijzen?

  Prowood hout vergrijst natuurlijk wanneer het in contact komt met zonlicht. Let goed op wanneer jouw project overstekken kent. Op de plekken van je gevel die permanent in de schaduw vallen, zal het in mindere maten vergrijzen. Wanneer je een egale vergrijzing wilt is ons advies om voor de Greyer coating te kiezen. Daarbovenop is onze Woodcream coating jarenlang waterafstotend waardoor je geen droogkringen krijgt op het hout.

 • +
  Is het hout voorzien van een brandklasse?

  Elk hout heeft een brandklasse. Het hout van Prowood heeft standaard brandklasse D-s2,d0. Brandklasse B is het zwaardere broertje en optioneel, dit is geschikt voor bijvoorbeeld vluchtwegen.

 • +
  Is er ook brandvertragende houten gevelbekleding te verkrijgen?

  Alles is mogelijk! Bij alle open gevels zijn wij voorstander van het gebruik van de brandwerende spouwplaten. Heb je andere wensen of gedachten? Wij kunnen al ons hout (milieuvriendelijk) brandvertragend behandelen zodat Brandklasse B wordt gehaald. Voor meer informatie neem contact met ons op, onze specialisten schieten je graag te hulp.

 • +
  Welke duurzaamheidsklasse heeft het hout van Prowood?

  Het thermisch Vuren, Populieren, Ayous en Fraké is van duurzaamheidsklasse II/I door thermische modificatie.

Houtsoorten

 • +
  Hoe weet ik nou voor welke houtsoort ik moet gaan?

  Iedere houtsoort heeft unieke eigenschappen en kenmerken. Waar jij voor kiest ligt helemaal aan jouw voorkeur. Op onze website vind je alle informatie rondom de verschillende houtsoorten. Ga naar de overzichtspagina houtsoorten en dompel je in de verschillende mogelijkheden.

  Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan contact met ons op!

 • +
  Wat is Thermo hout?

  Tijdens thermische modificatie wordt het hout onder hoge druk blootgesteld aan stoom met een temperatuur van ca. 175 graden. Een behandeling die het hout zeer stabiel maakt en het een natuurlijke uitstraling geeft. Bovendien is het hout hierdoor beter bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten en gaat het dus langer mee.

 • +
  Wat is populierenhout?

  Stevig en écht Hollands! Populier is een exclusieve en duurzame keuze dicht bij huis. Snelgroeiend, recht en met de juiste verduurzamingstechniek een absolute topper. Deze mooie boomsoort van Hollandse bodem draagt bij aan ons mooie Nederlandse populierenlandschap. Samen met leverancier Peppelhout zetten we deze houtsoort met liefde in voor eigentijdse en hoogwaardige gevelbekleding.

  Het is een lichte houtsoort met een gelijkmatige structuur en een hele fijne houtnerf. Populieren gevelbekleding is een waardevolle toevoeging aan ons assortiment en wordt in verschillende kleuren en profielen geleverd. Lees meer op de pagina van Populieren hout.

 • +
  Welke houtsoorten zijn geschikt voor profielen?

  Goede vraag! Op de betreffende houtpagina’s staan de verkrijgbare profielen vermeldt. Heb je hier nog een vraag over dan kun je altijd even contact met ons opnemen.

Profielen en coatingen

 • +
  Uit welke kleuren kan ik kiezen? 

  Door onze unieke coating met de Woodcream voegen we een prachtige kleur toe aan het hout, met behoud van de natuurlijke look & feel. Wij werken met 7 standaardkleuren, maar zit jouw favoriete kleur niet in ons vaste assortiment? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

 • +
  Wat is er mogelijk qua profielen en modellen?

  De keuze is reuze! Standaard hebben wij 12 verschillende soorten houtprofielen voor je gevelbekleding. Maar wil je een andere maatvoering óf zoek je maatwerk? Er is bij ons veel mogelijk. Dus wanneer ons standaard assortiment het net niet voor je is, aarzel dan niet en neem contact met ons op!

 • +
  Welke profielen zijn geschikt voor een open gevelbekleding?

  De profielen Sysk en Trapy zijn geschikt voor een open gevelbekleding.

 • +
  Welke houtsoort behoudt de originele houtkleur lang?

  Het is een veelvoorkomende vraag/wens om de originele houtkleur (na thermisch modificeren) te behouden. Dit is alleen mogelijk wanneer je dit coat met een pigment houdende coating zoals onze Woodcream. Onbehandeld hout verkleurt altijd door weersinvloeden met als eindresultaat vergrijzing.

  Al het hout dat dus behandeld is met onze Woodcream coating behoudt de coatingkleur. Wel na een aantal jaar even opnieuw behandelen.

  De Varmé en Tenty kleuren zijn speciaal geschikt voor thermisch Ayous, thermisch Vuren en thermisch Fraké. Deze kleuren zorgen voor behoudt van de originele kleur. Wanneer je op tijd de gevel weer met onze Woodcream na behandeld zal de gevel NIET vergrijzen. Registreer bij ons je Prowood gevel en wij begeleiden je hierin zodat je gevel er stralend uit blijft zien.

   

 • +
  Hoe zorg ik voor een natuurlijk vergrijsde look?

  De kleur ‘Greyer’ is een semi-transparant beitssysteem dat de natuurlijke vergrijsde kleur van het hout nabootst. Het geeft de gehele woning vanaf dag één een egaal vergrijsde uitstraling. Greyer kan worden toegepast op al onze houtsoorten.

Bestellen

 • +
  Hoe kan ik Prowood hout kopen?

  Er zijn in heel Nederland verschillende hout- en bouwmaterialenhandelaren die hout van Prowood verkopen. Wil je weten wat de dichtstbijzijnde locatie is voor jou? Neem dan even contact met ons op.

 • +
  Wat zijn de kosten van Prowood hout?

  De houtprijs is niet een vast gegeven, het is dynamisch en verandert daarom. Vraag de actuele prijzen daarom bij de hout- en bouwmaterialenhandel.

 • +
  Wat is de levertijd bij Prowood?

  Bij Prowood doen wij alles volledig zelf en in eigen huis, nou ja, productiehal. Op deze manier hebben wij (bijna) geen tussenkomst van derden en kunnen wij snelle en strakke levertijden garanderen!

  Een exacte levertijd noemen hangt af van de soort order. Als een product op voorraad is, kunnen we het binnen 1 à 2 weken leveren. Wil je meer specifieke informatie? Neem dan even contact met ons op.

 • +
  Uit welke lengtematen kan ik kiezen?

  Dit varieert (afhankelijk van de houtsoort) tussen de 2.00 meter en 5.40 meter. We doen natuurlijk altijd ons best om te zorgen voor de bestelde maten te realiseren. We kunnen alleen niet alle gewenste specificaties garanderen. Tenzij uitdrukkelijk anders afgesproken en bevestigd, leveren we de vallende lengtes. Vallende lengtes betekent dat er verschillende lengtes van het gevelhout door elkaar gemonteerd worden.

 • +
  Levert Prowood ook verf bij de gevelbekleding?

  Voor kopse kanten (zaag einden) is Woodcream noodzakelijk en beschikbaar. Voor het bijwerken van kleine beschadigingen en klein onderhoud hebben wij een passende retoucheer-cream beschikbaar. Dit kun je mee bestellen met het hout.

 • +
  Wat is het uitvalspercentage?

  Houd rekening met een uitval van 5 à 10% (dit is geen zaagverlies). Hout is en blijft een natuurproduct.

Montage

 • +
  Is er een instructie voor het verwerken van de gevelbekleding?

  En of! Niets zo belangrijk als voorbereiding, bevestiging en de nazorg. Lees de verwerkingsvoorschriften goed door voor je gaat beginnen.

 • +
  Waar kan ik de verwerkingsvoorschriften downloaden?

  Je kunt de verwerkingsvoorschriften hier bekijken en downloaden.

 • +
  Welke nagels moet ik gebruiken?

  Stelregel is om altijd roestvast stalen ringnagels te gebruiken, met een lengte van minimaal 2,5 keer de dikte van de plank. Let daarbij op dat de nagelkop op het oppervlak ligt en nooit door het (coating)oppervlak wordt gedrukt.

  Ga zorgvuldig om met de vernageling van houten geveldelen. Zo voorkom je scheurvorming, losse geveldelen en zwarte vlekken in het hout. Meer hierover lees je in onze verwerkingsvoorschriften.

  Bekijk hier ons assortiment aan bevestigingsmaterialen.

 • +
  Waar de nagels in de plank bevestigen?

  Bevestig de nagels op 1/3 van de omliggende rand, dit is de onderkant in geval van horizontale bevestiging. Gebruik twee nagels bij een breder deel dan 150mm, doe dit op 1/4 van de bovenrand en 1/3 van de onderrand. Ga je voor een open gevel? Gebruik dan twee nagels vanaf 100 mm breedte en plaats de nagels minimaal 15 mm uit de rand. Smaller dan 100 mm? Bevestig dan één nagel in het midden van de plank. Meer hierover lees je in onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Welke tacker is het beste?

  De C28 tacker is perfect (én snel) voor het bevestigingen van houten gevelbekleding. Door de tacker jarenlang uitvoerig te testen, durven wij te stellen dat de C28 één van de betere apparaten op de markt is.

  Met 2 kg valt de tacker in de categorie lichtgewicht. Hierdoor kun je er makkelijk en langdurig mee werken. Het rubberen neusstukje zorgt voor de optimale grip op de gevel en voorkomt schade.

 • +
  Zijn er adviezen met betrekking tot het maaiveld?

  Het advies is om minimaal 20 centimeter boven het maaiveld te blijven. Opspattend water kan namelijk schimmel en houtrot veroorzaken. Ook kun je grind of een rij tegels rondom het project leggen.

 • +
  Om de hoeveel centimeter moeten de achterregels geplaatst worden?

  De afmetingen van het regelwerk zijn erg belangrijk. Plaats het regelwerk op 50 cm hart op hart en zorg voor verticaal doorgaande ventilatie achter de delen. Zie ook onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Hoe dik moeten de achterregels zijn?

  Voor het regelwerk moet altijd verduurzaamd achterhout van minimaal 21 mm dik en 45/68 mm breed gebruikt worden. Voor meer informatie zie ook onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Welke achterregels moeten worden gebruikt bij open gevelbekleding?

  Gebruik bij een open gevel zwart gecoate achterregels voor de mooiste uitstraling. Meer hierover lees je in onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Moet er dubbel regelwerk worden toegepast bij verticale montage?

  Ja, plaats eerst verticaal om de 50 cm regels en bevestig daar horizontaal de regels op. Let op: de afgeschuinde kant van de regel komt aflopend naar de spouw, niet aflopend tegen de gevelbekleding. Meer hierover lees je in onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Kan er iets bevestigd worden aan de gevelbekleding?

  Nee, bevestig nooit belastende constructies zoals zonneschermen, lampen en regengoten rechtstreeks aan de gevelbekleding. Meer hierover lees je in onze verwerkingsvoorschriften.

Garantie

 • +
  Wat voor garantie geeft Prowood?

  Prowood producten die zijn afgewerkt met de Woodcream coating krijgen tot 10 jaar garantie. Die geldt alleen als het op de juiste manier is gemonteerd. Check daarom altijd onze verwerkingsvoorschriften.

 • +
  Wat houdt de garantie bij Prowood in?

  Wanneer de producten op de juiste manier zijn gemonteerd én onderhouden, kunnen wij de garantie geven dat het hout niet zal rotten en de coating niet spontaan loslaat, gaat bladeren, schilferen of blaasvormen krijgt.

 • +
  Is verkleuring onderdeel van de garantie?

  Verkleuring is een resultaat van een doorlopende blootstelling van de coating aan verschillende weersomstandigheden en Uv-stralen en is daarom geen gegronde reden voor garantie.

Onderhoud

 • +
  Kunnen jullie ons begeleiden in het onderhouden van de gevelbekleding?

  Zeker! Bij ons kun je jouw gevelbekleding registreren op onze website. Zo ontvang je 2 keer per jaar een nieuwsbrief vol onderhoudstips en handvatten.

 • +
  Hoe maak je een houten gevel schoon?

  Zorg dat je het hout één keer per jaar schoonmaakt met een zachte borstel en wat water. Heb je gevelbekleding zonder coating? Dan mag je een klein beetje groene zeep toevoegen, wel goed afspoelen!

 • +
  Kan ik schoonmaakmiddelen gebruiken voor het reinigen?

  Voor het verwijderen van vuil, schimmel en alg kan ‘Exterior Soap’ gebruikt worden. Is je gevelbekleding sterk vervuild? Kies dan voor ‘Exterior Woodcleaner’ en schilder het hout na gebruik.

 • +
  Na hoeveel jaar moet ik weer Woodcream gebruiken?

  Bij dekkende kleuren zoals de Baldr en Fingra werk je beschadigingen bij verwijder je vuilaanhechting en/of algengroei. Deze kleuren moeten ongeveer na 10 tot 15 jaar voorzien worden van een nieuwe coatinglaag. De periode is sterk afhankelijk van de oriëntatie (gevel op het zuiden of noorden) van de gevel en de weersinvloeden.

  Transparante systemen zoals de Tenty en Varmé hebben wat meer aandacht nodig. Deze moeten ongeveer na 5 tot 7 jaar voorzien worden van een nieuwe coatinglaag. De periode is sterk afhankelijk van de oriëntatie (gevel op het zuiden of noorden) van de gevel en de weersinvloeden.

 • +
  Moet ik ergens op letten bij het aanbrengen van de Woodcream coating?

  Maak de gevel goed schoon en behandel het kale hout eerst met de speciale Exterior Woodcleaner. Hierna eventueel het hout licht opschuren en het stof verwijderen. Tot slot breng je de Woodcream aan volgens de productomschrijving, deze is in de gewenste kleur bij Prowood te bestellen. Doe je dit liever niet zelf, dan helpen we je natuurlijk graag! Neem hiervoor even contact met ons op.